Üzenőfal

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Naptár

«  Május 2024  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Keresés

Csütörtök, 2024-05-02, 20:17
Üdvözöllek Vendég
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

"Ezerjó" Szentmiklós Néptáncegyüttes

2011

„A magyar tánc tartásával, formáival, különös lelkületével messze kimagaslik más nemzetek táncai közül. Tánc közben a magyar ember szíve semmit sem tud a körülötte levö világból. Arca, tartása, egész lénye a tánc hatása alatt áll.”

ÖSSZEFOGLALÓ
A MIKLÓS NÉPTÁNCEGYÜTTES SZEREPLÉSEI,
JELENTŐS ESEMÉNYEK 2011-BEN

Január 15. /szombat/: Újévköszöntő Batyusbál néven tartottuk meg hagyományos összejövetelünket, táncházunkat IKMKK-ban

Január 21. /péntek/:

a Kölcsey Ferenc Általános Iskola Magyar Kultúra
Napi ünnepségén szerepelt a Toppantós Néptánccsoport

a Magyar Kultúra Napja Városi Ünnepségén a Miklós Néptáncegyüttes 3 korosztálya, csoportja együtt adott műsort. Ekkor került bemutatásra a Kormorán együttes dalaira Szilágyi Erik által készített táncszínházi koreográfia is „Magyar Kettős” címmel.

Február 26. / szombat/: A Tiszamenti Vadásztársaság meghívására, az általuk rendezett Vadász Bálon adott színvonalas műsort a Miklós Néptáncegyüttes felnőtt csoportja

Március 13. /vasárnap/: A Zentai magyar közösség meghívására, Törökszentmiklós város  képviseletében a Zentán rendezett március 15-i ünnepségen szerepelt a Miklós Néptáncegyüttes kamara csoportja és a Toppantós Néptánccsoport.   

Március 14. /hétfő/ : A március 15-i városi ünnepség részeként Táncházat tartottunk az IKMKK pódiumtermében.



Március 26. /szombat/: Ebben az évben rendezték meg az Országos Gyermek Szólótáncversenyt, melynek elődöntőjén szerepeltek sikeresen a Toppantós Néptánccsoport   11 tehetséges fiatal táncosa.

Április 1. /péntek/: Az Ürömi Tavaszi Fesztiválon az együttes Toppantós Néptánccsoportja szerepelt sikeresen.

Április 2. /szombat/ : A XXX. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron a Toppantós Néptánccsoport kapcsolódott be a programba.

Április 4. /hétfő/: A Kölcsey Ferenc Általános Iskolában rendezett ünnepségen szerepelt a Toppantós Néptánccsoport.

 Április 5. /kedd/: A Kölcsey Ferenc Általános Iskola Meseszép mesekép címmel megyei meseíró és –illusztráló pályázatot hirdetett. A díjátadó ünnepélyre április 5-én került sor, a műsort színesítette a Toppantós Néptánccsoport fellépése.

 Április 16. /szombat/: A Városvédő- és Szépítő Egyesület és a Borostyán Tájház rendezésében a Vécsey Emléknap alkalmából rendezett ünnepségen szerepelt a Miklós Néptáncegyüttes felnőtt csoportja.

 Április 25. /hétfő/: A Miklós Néptáncegyüttes férfi táncosai évek óta, hagyományosan húsvétkor lovas kocsin, népviseletbe beöltözve elevenítik fel a régi hagyományokat. Az együttes jelenlegi és egykori táncos lányait, asszonyait felkeresve vödör vízzel locsolják őket.   Az idei évben a kis táncos fiúkat is bevonva tartották a húsvéti locsolkodást.

 Május 6. /péntek/: A Vadrózsák Népzenei Egyesület rendezte meg a Népzenei és Néptánc bált, melyen a Toppantós Néptánccsoport mutatott be 3 koreográfiát.

 Május 7. /szombat/: A Bethlen Gábor Református Tagozatos Általános Iskola meghívására az intézmény által hagyományosan megrendezett Családi Nap elnevezésű programján mutatta be produkcióját a Toppantós Néptánccsoport.

 Május 9. /hétfő/: Átadásra került a felújított Székács Elemér Szakközépiskola, ebből az alkalomból szervezett ünnepségen ropta a táncot a Toppantós Néptánccsoport.

 Május 19. /csütörtök/: A Székács Elemér Szakközépiskolában tartottunk táncházat.

 Május 20. /péntek/: A Vasutas Nyugdíjas Nőklub jubileumi ünnepségén
szerepelt a Toppantós Néptánccsoport kamara klubja.

 Május 28. /szombat/: A Városi Gyermeknap részeként Táncházba invitáltuk a kicsiket és nagyokat a jászberényi Jártató Együttessel közösen.

 Június 4. /szombat/: A Lemanguria csoporttal közösen „Néplélek” címmel mutattunk be egy rendhagyó produkciót a Jászkun Szala rendezvényen Kétpón.

 Június 8. /szerda/: A Kodály Zoltán Zeneiskola „Fakultatív kultúra az oktatási intézményekben Közművelődés és oktatás összehangolása Törökszentmiklóson” című projekt keretében bemutató foglalkozást tartottunk az érdeklődő szülők számára.

 Június 15. /szerda/: A Kodály Zoltán Zeneiskola „Fakultatív kultúra az oktatási intézményekben Közművelődés és oktatás összehangolása Törökszentmiklóson” című projekt keretében bemutató foglalkozást tartottunk az érdeklődő szülők számára.

 Június 17. /péntek : A Kodály Zoltán Zeneiskola „Fakultatív kultúra az oktatási intézményekben Közművelődés és oktatás összehangolása Törökszentmiklóson” című projekt keretében Néptánc Gálát rendeztünk a Toppantós Néptánccsoport közreműködésével.

 Június 18. /szombat/: Az IKMKK által rendezett hagyományos Szent Iván éji tűzugrás programon a gyermekcsoportok közreműködésével, a jászberényi Jártató Együttes kíséretével elevenítettük fel az ünnepi szokásokat és táncházat tartottunk.

 Július 1 /péntek/:
A Miklós Néptáncegyüttes és a Vadrózsák Citeraegyüttes képviselte megyénket a Panoráma Világtalálkozón Balatonlellén június 30 - július 3. között négy napon át, tizenkét helyszínen több mint száz program zajlott le a Magyarok Világtalálkozóján, amelyekre számos tengeren- és határon túli országból érkeztek résztvevők, köztük Törökszentmiklósról is. Tizenkét konferencia, a két nagyszínpadon ezernél is több fellépő művész, együttesek, zenekarok, koncertek, találkozók, versenyek zajlottak, miközben a látogatók megkóstolhatták a magyar konyha ízeit, finomságait és italait, borait, megtekinthették a jurta sátrak kézműveseinek termékeit. Július 1-én, pénteken a Főtéri rendezvénypark színpadán zajlott a folklórfesztivál. A találkozó díszvendégei Erdélyből, Kalotaszegről érkeztek, szám szerint 22-en, s nem csak felléptek a műsorokban, hanem a házigazdai szerepkörben is jeleskedtek. A Miklós Néptáncegyüttest és a Vadrózsák Citeraegyüttest az a megtiszteltetés érte, hogy a főrendező Panoráma Világklub meghívására Jász-Nagykun-Szolnok Megyét egyedüli fellépőként képviselhették. Dr. Juhász Enikő polgármester a felkérés kapcsán támogatásáról biztosította a két együttest és örömét fejezte ki, hogy ily módon is elismerik a művészeti csoportjainkat. A Folklórfesztiválon a 35 éves Miklós Néptáncegyüttes és a Vadrózsák Citeraegyüttes 1 órás műsorral szórakoztatta a közönséget, melynek címe hűen tükrözte az összefogás erejét : „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” .
A táncegyüttes fellépésének különlegessége volt, hogy több generáció - kicsik és nagyok -, mintegy 50 táncos ropta együtt a színpadon, a talpalávalóról pedig a jászberényi Jártató Zenekar gondoskodott. A többi fellépőhöz képest is egyedülálló produkció hatalmas sikert aratott, öregbítve ezzel városunk hírnevét.

 Július 18-22. - Néptánctábor
A tábor 2011. 07. 18-től 2011. 07. 22-ig tartott az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális központ 5-ös termében. Az 5 napos program célja volt, hogy az Egy és Kéttoppantós Néptánccsoport, mint közösség összeforrjon és igazi közösségként folytassa a tánctanulást szeptembertől. A tábor szintén fontos célja volt egy új tánctípus megismerése, tanulása és ennek alapjait elsajátítva koreográfia készítése.
A magyar néptánc 4 alap motívumból áll: csárdás, cifra, lengető, bokázó, e négy motívumból a cifra csárdás és lengető tanulása, gyakorlása volt a cél, amelyet a somogyi ugrós és csárdás táncra illesztettünk stílusában.
A csoport minden nap délelőtt 7-8 óráig gyülekezett és 8 órától 11:30-ig több szünettel tanulta a táncot. Hosszabb ebédszünet után rövidebb gyakorlás volt. Ezután ének tanulás és különböző szituációs játékokat játszottunk. A táborban csütörtöki nap délutánján Polgár Anita gyöngyfűzést tanított, amely nagy sikert aratott. Ezt a kész gyöngysort a gyerekek saját maguknak készítették, amelyet meg is tarthattak és örömmel viselték a tábor záró bemutató előadáson.   A táborban ezen felül több népi gyermekjátékot és népi éneket tanultak. A gyerekek a tábor végén a pódiumterem színpadán viseletben a szülőknek nagy sikerrel mutatták be, hogy mit tanultak a tábor ideje alatt. A tábor vezette a táncot tanította és a koreográfiát készítette: Szekeres Gabriella és Szilágyi Erik.

 Július 30. /szombat/: Harmadik alkalommal rendezte meg a Törökszentmiklósi Fogathajtó és Lovasklub a Régiós Fogathajtó Bajnokságot, melyhez szabadidős program is társult. Itt mutatkozott be a Miklós Néptáncegyüttes felnőtt csoportja.

 Augusztus 03. /szerda/: A szolnoki Szociális Gondozási Központ felkérésére két táncosunk tartott bemutatót és táncházat a jubileumi ünnepségen.

 Augusztus 15-19 – Néptánctábor
A tábor 2011. 08. 15-től 2011. 08. 19-ig tartott az Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális központ 5-ös termében. Tábor célja volt, hogy a Miklós Néptáncegyüttes utánpótlás csoportja a Toppantós Néptánccsoport új néptánctípust és koreográfiát tanuljon be. Ezen felül a már meglévő repertoár gyakorlása és fejlesztése.
A tanult táncok a következők voltak:
- Lányoknak: Sárközi karikázó és ugrós.
- Fiúknak: Sárközi ugrós és Felső-Tisza vidéki botoló
A lányoknak egy új koreográfiát kezdtünk el készíteni, alapozni amely Sárközi karikázóból és Sárközi ugrósból áll. Az öt nap alatt a fiatal táncosok megismerkedtek Sárköz hagyományaival, a tánclépések és táncrend alapjaival. Ezt tovább folytatva és tanulva a táncanyagból készített koreográfiát az ősz folyamán pontosítjuk és fejezzük be.A táncot tanította a koreográfiát, készítette és a tábort tartotta: Szekeres Gabriella, Polgár Anita és Szilágyi Erik.
A táborban lehetőségünk nyílt a már meglévő koreográfiák (moldvai, gömöri, nyírségi) gyakorlására. A program zárásaként ugyanis a 2011. augusztus 20-i ünnepségen mutatta be tudását a csoport és Miklós Néptáncegyüttes, amely augusztus 19-én volt délután 17 órától.
A Toppantós Néptánccsoport minden nap délelőtt 7-9 óráig gyülekezett és 8 órától 11:30-ig több szünettel tanulta a táncot. Hosszabb ebédszünet után rövidebb gyakorlati és elméleti oktatás történt. Ezután énektanulás és különböző szituációs játékok gyakorlása szerepelt a programban. Nagy örömünkre szolgált, hogy a Fegyverneki „fiú néptánc csoportból” két tag is részt vett a táborba, erősítve a csoportot és a közösségi szellemet.

 Augusztus 19. /péntek/: Augusztus 20-i városi ünnepségen  Törökszentmiklóson az együttes több generációja és csoportja állt színpadra egy fél órás produkcióval.



 Augusztus 20. /szombat/:

A Borostyán Tájházban megrendezett Hagyományőrző Főzőversenyen, augusztus 20-án szerepelt a Miklós Néptáncegyüttes felnőtt csoportja
Rákócziújfalu Önkormányzatának meghívására a település  augusztus 20-i ünnepségén mutatkozhatott be együttesünk.

 Augusztus 27. /szombat/: A XX. Falunap és Kukoricafesztiválon, Tiszatenyőn a több generációs Miklós Néptáncegyüttes, mintegy 50 fővel egy közel 1órás műsorral szórakoztatta a közönséget.

 Szeptember 10. /szombat/: Hagyományosan, mint minden évben idén is meghívást kaptunk az Óballai Falunap programjára, ahol a Toppantós Néptánccsoport és a Miklós Néptáncegyüttes felnőtt csoportja adott műsort.

 Szeptember 24. /szombat/: Hagyományos Szüreti Felvonulást és Mulatságot rendezett a Katolikus Népkör és a Borostyán Tájház. A szüreti felvonuláson, lovaskocsin vonultak táncosaink, a megállókon és a Tájházban szórakoztatva a közönséget.

 Október 2. /vasárnap/: Az Almásy János Nyugdíjas Klub felkérésére az Idősek Világnapi ünnepségen köszöntötték városunk idős lakosait a Toppantós Néptánccsoport tagjai.

  November 9. /szerda/ : Az Angolkert Idősek Otthona, Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézményének szüreti ünnepségén szórakoztatta az otthon lakót az együttes kamaracsoportja.

 November 12. /szombat/: Az IKMKK Nosztalgia Családi Napot rendezett, ennek részeként 18.00 órától táncházat tartottunk az együttes apraja-nagyja részvételével a Sebes Népzenei Kisegyüttes kíséretével.

  November 17. /csütörtök/: Angolkert Idősek Otthona, Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézménye a dolgozók számára rendezett ünnepséget, ahol a Toppantós Néptánccsoport tagjai szerepeltek.



A Miklós Néptáncegyüttes a csoportjaink száma 2011-ben is folyamatosan bővült. A Miklós Néptáncegyüttes felnőtt csoportján (19 fő) túl, 3 éves születésnapját ünnepelte a Toppantós Néptánccsoport (20 fiatal). 1 éves lett az első-második osztályos tanulókból álló Egytoppantós Néptánccsoport (24 gyermek). A szülők megkeresése és lelkesedése nyomán szeptemberben jött létre óvodás gyermekek részvételével a  Két- és Háromtoppantós Néptánccsoport (45 gyermek). Nagy örömünkre a Jubileumi Gálaműsort követően újjáalakult az „Öregek” csoportja Nagytoppantós Néptánccsoport néven. Ők jelenleg 10-en ropják a táncot. Novembertől pedig kezdő felnőtt csoportot is indítottunk, jelenleg 12 fővel.
2011-ben összesen 35 alkalommal mutatkoztunk be közönség előtt. Ebből a 7 saját szervezésű rendezvényünk volt. Törökszentmiklóson a Városi ünnepségeken, valamint Törökszentmiklós Város Önkormányzat felkérésére más rendezvényeken 6 alkalommal működtünk közre.
A városban működő intézményekkel, civil szervezetekkel rendkívül jó a kapcsolatunk és együttműködésünk.  15 alkalommal léptünk fel az általuk szervezett eseményeken, programokon (Szent Iván Éji Tűzugrás, Óballai Falunap, Idősek Világnapja…).
Térségi és országos rendezvényekre kaptunk meghívást összesen 7 alkalommal.